Włoska wyprawa
Składniki
Nadziewany pomidor podany na szynce parmeńskiej
(czas przygotowania: 10 min.)
• 4 duże pomidory
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 30 g orzeszków nerkowca
• 160 g szynki parmeńskiej
• 3 opakowania sera mozzarella
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• sól
• przyprawy do smaku: oregano, bazylia
• 2 bagietki
(czas przygotowania: 10 min.)
• 4 duże pomidory
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 30 g orzeszków nerkowca
• 160 g szynki parmeńskiej
• 3 opakowania sera mozzarella
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• sól
• przyprawy do smaku: oregano, bazylia
• 2 bagietki
Sposób wykonania
Odcinamy górne części pomidorów i zachowujemy je, aby zrobić z nich daszki. Z pozostałej części pomidora wygrzebujemy łyżeczką miąższ i odkładamy do miseczki. Do miąższu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oliwę z oliwek. W moździerzu ucieramy orzeszki nerkowca, świeżą bazylię i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy pomidory farszem, następ0nie przykrywamy je daszkiem. Kładziemy na szynce parmeńskiej. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Podajemy z bagietką.
REKLAMA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz