poniedziałek, września 12, 2011

Włoska wyprawa

Składniki

Włoska wyprawa
Nadziewany pomidor podany na szynce parmeńskiej

(czas przygotowania: 10 min.)

• 4 duże pomidory

• 1 pęczek świeżej bazylii

• 30 g orzeszków nerkowca

• 160 g szynki parmeńskiej

• 3 opakowania sera mozzarella

• 4 łyżki oliwy z oliwek

• 1 ząbek czosnku

• sól

• przyprawy do smaku: oregano, bazylia

• 2 bagietki

Sposób wykonania

Odcinamy górne części pomidorów i zachowujemy je, aby zrobić z nich daszki. Z pozostałej części pomidora wygrzebujemy łyżeczką miąższ i odkładamy do miseczki. Do miąższu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oliwę z oliwek. W moździerzu ucieramy orzeszki nerkowca, świeżą bazylię i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy pomidory farszem, następ0nie przykrywamy je daszkiem. Kładziemy na szynce parmeńskiej. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Podajemy z bagietką.
 
 
REKLAMA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz