niedziela, września 11, 2011

Ni Hao Dzień Dobry
Chińskie pierożki Dim Sum w trzech wariacjach smakowych

Składniki:

CIASTO:
0,5 kg mąki pszennej
szklanka (bądź tyle ile wchłonie mąka) bardzo gorącej wody

Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabiamy, formujemy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy na bok na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsze.

Składniki:

Farsz 1


25 dag mielonego mięsa z kurczaka
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 białko

Farsz 2


25 dag krewetek (surowych, bez pancerzy i ogonków)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki octu ryżowego lub wytrawnej sherry
1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (środkowa, jasno zielona część)
1 łyżka cebuli startej na tarce o małych oczkach
2 łyżeczki startego imbiru
1 białko
czarny pieprz


Farsz 3


5 dag szpinaku
5 dag mieszanki kiełków
1 starta marchewka
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
przyprawa pięciu smaków
1 białko

Sposób przygotowania:
Farsze smażymy na patelni, na koniec dodajemy białko. Po usmażeniu pozostawiamy całość do przestygnięcia. Odcinamy po kawałku ciasta z rulonu, rozwałkowujemy i wycinamy kółka szklanką o średnicy ok. 8 cm. Na środku ciasta nakładamy farsz i sklejamy pierożki w tzw. sakiewki. Pierożki gotujemy na parze, najlepiej w specjalnym bambusowym parowniku przez 7-8 minut. Serwujemy je natychmiast po ugotowaniu. Możemy również podać sos do maczania pierożków.

Sos do pierożków

Składniki:
1/3 szklanki sosu sojowego
1,5 łyżki octu ryżowego
3 łyżeczki oleju sezamowego
1,5 łyżki drobniutko posiekanego pora (jasno zielona część)
1 łyżka drobno tartego imbiru


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Zobacz również

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz