Przepisy
Romantyczna kolacja
Makaron z pomidorami z pieca i oliwkami
- Składniki
- Przygotowanie
- 300 g makaronu
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 filiżanka oliwek czarnych i zielonych przekrojonych na pół
- 2 łyżeczki drobno posiekanych kaparów
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na połówki. Ułożyć na półmisku do pieczenia, posmarowanym oliwą z oliwek. Delikatnie posolić i popieprzyć, następnie posypać cukrem i posiekanymi kaparami. Całość skropić octem oraz oliwą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 250 ° C. Pozostawić na 20-30 minut, tak aby pomidory się przypiekły. Wyjąć z piekarnika, posiekać pomidory, dodać oliwki i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawać z ugotowanym al dente makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz