poniedziałek, września 12, 2011

Michał Kowalski

Przepisy

Romantyczna kolacja

Makaron z pomidorami z pieca i oliwkami

Makaron z pomidorami z pieca i oliwkami
  • Składniki
  • Przygotowanie
  • 300 g makaronu
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 filiżanka oliwek czarnych i zielonych przekrojonych na pół
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych kaparów
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine
  • Przygotowanie
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na połówki. Ułożyć na półmisku do pieczenia, posmarowanym oliwą z oliwek. Delikatnie posolić i popieprzyć, następnie posypać cukrem i posiekanymi kaparami. Całość skropić octem oraz oliwą. Włożyć do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 250 ° C. Pozostawić na 20-30 minut, tak aby pomidory się przypiekły. Wyjąć z piekarnika, posiekać pomidory, dodać oliwki i wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Podawać z ugotowanym al dente makaronem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz