sobota, września 17, 2011

Filet z sandacza na warzywnym ratatouille z sosem pomarańczowo-szafranowym


Filet z sandacza na warzywnym ratatouille z sosem pomarańczowo-szafranowym
Porcja dla 2 osób.
składniki:
filet z sandacza 400 g
białe wino 100 ml
oliwa 20g
masło 20 g
ratatouille:
cukinia 100 g
bakłażan 100 g
cebula czerwona 100 g
papryka kolorowa 100 g
pomidor 100g ( w zimie, pomidory 1 puszka)
czosnek 4 ząbki
tymianek świeży, kilka gałązek
oliwa 40 g
sos:
pomarańcza 2 sztuka
cebula biała 20 g
czosnek 1 ząbek
czerwony pieprz w ziarnach , kilka ziaren
szafran, szczypta
oliwa 10 g
masło 10g
Przygotowanie ratatouille: kroimy wszystkie jarzyny w podobnej wielkości kawałki, czosnek rozgniatamy nożem.  Rozgrzewamy patelnię, zaczynamy smażenie warzyw w kolejności: cebula,  czosnek, papryka, bakłażan, cukinia, pomidor. Dusimy wszystko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy świeżego tymianku.
Przygotowujemy sos: jedną pomarańczę filetujemy, z drugiej wyciskamy sok. Podsmażamy (na maśle z oliwą) pokrojoną w kostkę białą cebulę, dodajemy czosnek pokrojony w płatki, dodajemy sok z pomarańczy, zagotowujemy,dodajemy szafran i czerwony pieprz,  redukujemy do połowy objetości, dodajemy filetowane cząstki pomarańczy i ponownie krótko zagotowujemy.
Nacinamy skórę na filecie z sandacza (w  poprzek , w kilku miejscach), przygotowujemy steki.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy filety rybne skórą do dołu, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy skórka będzie złocista dodajemy masło i smażymy jeszcze pół minuty. Filety obracamy, zdejmujemy z ognia, dolewamy wino i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 7-8 minut. (uwaga na plastikową rączkę patelni).
Na środek talerza kładziemy ratatouille, na górę układamy filet skórką do góry, następnie wylewamy sos, potrawę możemy udekorować cząstką cytryny i świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz