Magia Świąt Bożego Narodzenia
Święta Bożego Narodzenia tak głęboko zakorzenione w polskiej tradycji i obchodzone w tak niezwykłej atmosferze już niebawem zawitają do Krakowa. Już niedługo ruszy świąteczny kiermasz na Rynku, który spowity śniegiem i migocący tysiącami lampek wygląda jak zaczarowany. Nasze restauracje to miejsca również magiczne, tryskające tradycją i polskością, z którą tak łączy się ukochane przez wszystkich Boże Narodzenie.
Już z początkiem grudnia zauważyć można będzie pachnące świerkową gałązką, z wieńcami w oknach, z choinkami udekorowanymi w pachnące piernikowe ozdoby i jaśniejące lampki nadające blasku dookoła. Wśród zapachów świątecznego ciasta i krakowskiego grzańca z pomarańczami i migdałami, obecności aniołów, a przede wszystkim wspanialej atmosfery, Nasze restauracje organizować będzie przyjęcia świąteczne dla pracowników firm i bliskich chcących się spotkać w większym gronie aby podzielić się opłatkiem i rozpakowywać prezenty wprost spod świątecznej choinki.
Na przyjęcia świąteczne i noworoczne Szef Kuchni restauracji przygotowuje potrawy tradycyjne, które oddają ducha świąt z tradycyjnym zwyczajem pozostawienia jednego nakrycia dla zbłąkanego gościa, z siankiem pod białym obrusem i kolędami oraz łamaniem się opłatkiem. W menu wigilijnym znajdują się więc miedzy innymi: pierogi z kapustą i grzybami smażone na prawdziwym oleju rzepakowym tłoczonym tuż przed świętami, grzyby suszone maczane w mleku, panierowane i smażone na oleju rzepakowym, śledź postny solony z cebulką w oleju, prawdziwki małopolskie marynowane, kulebiaki z kapustą i grzybami na maśle przysmażane, zupa grzybowa z suszonych grzybów z makaronem domowym, karp polski smażony na oleju rzepakowym z chrzanem, kapusta postna z grochem, kompot z suszu: moreli, śliw, grusz, jabłek, a na deser: makowiec z bakaliami i pomarańczową skórką, sernik pachnący pomarańczami, piernik staropolski i oczywiście polski tradycyjny keks obfitujący w bakalie z lukrową lśniącą polewą.
Gościom restauracji pozostaje więc dobrać odpowiednią formułę spotkania oraz wybór z Szefem kuchni wybornego menu. Zadbamy by przyjęcia organizowane w Naszych restauracjach było dla każdego niezapomniane, dostarczyły gościom niezwykłych przeżyć i wzruszeń i przypominały o nadchodzących świętach Bożego Narodzenia.
A oto przepis Szefa Kuchni Restauracji La Campana na wigilijnego makowca oraz świątecznego karpia:
Makowiec Wigilijny dla całej rodziny
ciasto: 1 kg mąki, 20 dkg masła, 35 dkg cukru, 10 dkg drożdży, 6 żółtek, 0,5 litra mleka, 1 aromat rumowy
Masa makowa: 75 dkg maku polskiego, 37,5 dkg cukru, 6 dkg masła, 6 łyżek miodu, bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały, orzechy włoskie i laskowe według uznania, aromat migdałowy, 3 białka
Mąkę przesiewamy do misy wraz ze szczyptą soli, w oddzielnym naczyniu należy zrobić zaczyn z drożdży, szklanki ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i kilku łyżek maki- zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać zaczyn drożdżowy, ubity kogel mogel, resztę ciepłego mleka i aromat rumowy. Wyrabiać ciasto dopóki nie zacznie odchodzić od ręki. Na koniec dodajemy roztopione ciepłe (ale nie gorące) masło i wyrabiamy ciasto dopóki nie wchłonie tłuszczu. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak zmielić 3 razy, następnie dodać przygotowany wcześniej ciepły roztwór z roztopionego masła, cukru i miodu. Dodać aromat migdałowy, bakalie według uznania i ubitą na sztywno pianę z białek.
Wyrośnięte ciasto porcjujemy, każdą część rozwałkowujemy w prostokąt, pokrywamy masą makową i zawijamy w rulon. Opakowujemy w pergamin pozostawiając nieco miejsca na wyrośnięcie ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 min do zrumienienia.
Dzwonka karpia smażone na oleju rzepakowym
Składniki: 2 średnie karpie dla całej rodziny, jajka , bułka tarta, mąka pszenna do zrobienia panierki, olej rzepakowy z tegorocznego tłoczenia ( tłoczony najlepiej metodą tradycyjną, kupowany na targu).
Karpia czyścimy z łusek, dzielimy na równe części (dzwonka), solimy, delikatnie oprószamy pieprzem. Dzwonka karpia obtaczamy kolejno w mące, roztrzepanym jajku, i na końcu w tartej bułeczce. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, który nada potrawie świątecznego specyficznego aromatu i pięknego złotego koloru.
Warto przypomnieć, iż osoby które nie mają wiele czasu na przedświąteczne gotowanie i pieczenie mogą złożyć zamówienia na wigilijne i świąteczne specjały, które będą mogły zagościć na świątecznych stołach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz