piątek, września 02, 2011

semifreddo z bezami.....

semifreddo z bezami.....

....semifreddo przepyszny lodowy deser, lekki jak chmurka. W sam raz na upały. Widziałam kilka przepisów np z mascarpone, z czekoladą kombinacji może być wiele dziś zrobiłam w/g tego  z jagodami truskawkami i bezą.Semifreddo powinno być lekko zmrożone. Według przepisu powinno się je mrozić 2-3 godziny. Jak pisze Alkat jeśli dłużej zostanie w zamrażalniku to przed podaniem należy je pozostawić kilka minut na talerzykach w temperaturze pokojowej, żeby nabrały odpowiedniej temperatury... 



500 ml śmietany kremówki (36%)
2 jajka,
6 łyżek drobnego cukru,
1 łyżka cukru waniliowego( a najlepiej ziarenka wanilii)
100 g pokruszonych bez,
owoce



Jajka ubić z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą, prawie białą masę. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru. Do śmietany dodać jajka i ostrożnie wymieszać. Dodać bezy, owoce i delikatnie wymieszać. Prostokątny pojemnik (u mnie keksówka) wyłożyć folią spożywczą i przelać do niego masę. Schłodzić w zamrażalniku 2-3 godz.
Gotowe semifreddo wyjąć z pojemnika, odwinąć folię i kroić w grube plastry. Ja zostawiłam kilka owoców, rozdrobinałm blenderem i polałam owocowym sosem....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz