Tzatziki
Wspaniały sos grecki. Zwłaszcza latem cieszy się wielkim powodzeniem. U nas z konieczności jest tylko polskim wariantem - powszechnie dostępny jogurt jest inny od oryginalnego.
Składniki: - 1 duży ogórek, - 1 duży jogurt naturalny (oryginalnie powinien być kozi; zastępujemy go naszym jogurtem, którego konsystencja jest płynniejsza, dlatego można dodać serek naturalny, który daje większą spoistość sosu), - 1 garść świeżych ziół (mięta, kolendra), - 3 ząbki czosnku, - 1 łyżka oliwy, - sól, pieprz, - kilka czarnych oliwek do przybrania, - opcjonalnie: 1/2 opak. serka naturalnego, - opcjonalnie: kilka kropel octu winneg
1) Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i po chwili odciskamy sok. Jeśli ogórek jest młody, ma nieduże i delikatne gniazdo nasienne - możemy zetrzeć go w całości. Jeśli nasiona są już duże, lepiej je wyciąć. 2) Zioła kroimy w miarę drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę lub kroimy drobno i rozgniatamy. 3) Do jogurtu wkładamy odciśnięty ogórek, czosnek, zioła. Solimy, dolewamy łyżke oliwy, świeżo zmielony pieprz. Wszystko pięknie mieszamy. 4) Chłodzimy przez chwilę. Ubieramy czarnymi oliwkami i listkami mięty.
Schłodzony w misce. Znakomicie nadaje się do wszelkich mięs robionych na grillu. Równie świetny do ziemniaków w mundurkach, pieczonych lub po prostu do grzanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz