Sery to dowód na to, że mleko może mieć tysiąc smaków. Pod warunkiem, że przetworzymy je na tysiące sposobów. Wędzenie, gotowanie, suszenie, fermentacja – wszystkie te procesy wykorzystuje sztuka serowarska, by sprostać największym kulinarnym wyzwaniom. W gablotach serowych delikatesów Alma znajdziecie Państwo bogactwo gatunków – od łagodnych, miękkich twarogów czy naturalnie dojrzewających serów pleśniowych do bardzo pikantnych, ostrych i słonych serów żółtych. Wśród nich ważne miejsce zajmują sery wytwarzane w tradycyjny, ręczny sposób według starych, rodzinnych receptur.
Grana Padano to ser, który od 1000 lat cieszy się niesłabnącą popularnościa. Recepturę jego wytwarzania wynaleźli Cystersi z regionu Lomabardii. Grana Padano dojrzewa nie krócej niż 8 miesięcy. Ma kształt cylindra o średnicy ok. 35 – 45 cm, waży 24 – 40 kg. Jest słodkawy, twardy i kruchy. Doskonały dodatek do potraw kuchni włoskiej.
Parmiggiano Reggiano to prawdziwy król włoskich serów, nazywany po polsku parmezanem. Wytwarzany z mleka krów pasących się na apenińskich pastwiskach, zawsze z podwójnego udoju – porannego i wieczornego.
Dojrzewa od roku do trzech lat. Twardy, o wyrazistym smaku i żółtawej skórce, opatrzonej znakiem firmowym producenta.
Pecorino Toscana ze znakiem jakości AOC, to ser z pełnego mleka owczego z różnych regionów
Toskanii. Wyraźnie słony smak i zwarta konsystencja powodują, że jest ciekawym uzupełnieniem sosów do makaronów i dodatkiem do sałat.
Skomponujcie z nich Państwo harmonijną całość. Obok szlachetnych gatunków połóżcie dorodne winogrona, miód, orzechy i bagietkę. Do kieliszka wlejcie wytrawne czerwone wino. To mistrzowska deska serów – wspaniała jako deser, albo samodzielny posiłek.
Polecam Michał
| |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz