Risotto z grzybami
8 filiżanek bulionu z kurczaka, może być z kostki rosołowej; 3 łyżki oliwy; 1 cebula, drobno posiekana; 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego; grzyby świeże - około 25g, mogą być również suszone; Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć około 30 minut w letniej wodzie; szczypta świeżego tymianku; masło; sól i pieprz; 1 łyżkę oliwy truflowej; 2 filiżanki ryżu Sushi; 1/2 filiżanki białego wina wytrawnego;Odgrzać rosół z kurczaka na średniej patelni i trzymać na małym ogniu. Do rondla wlać łyżkę oliwy. Dodać 1/2 cebuli i 1 ząbek czosnku po 5 minutach dodać grzyby (odsączone), zioła i masło. Gotować 3-5 minut aż lekko zbrązowieje, przyprawić solą i pieprzem. Dodać olej truflowy i filiżankę bulionu. gotować 1 minutę i odstawić z ognia. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Dodać cebulę i czosnek, następnie ryż i mieszać, smażyć około minuty. Dolać wino i gotować aż prawie całe wyparuje. Dolać filiżankę ciepłego bulionu. Gotować i mieszać aż ryż wchłonie bulion. Dodać następną filiżankę bulionu i kolejne wlewać dopiero gdy ryż wchłonie poprzednią ilość. Risotto powinno być jędrne i kremowe. Wymieszać całość z grzybami i parmezanem1/2 filiżanki świeżego sera Parmezan, tarty;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz