Do jakich potraw najlepiej pasują kurki?
Doskonałe do smażenia, gotowania, zapiekania, makaronów, sosów, można je marynować, kisić mrozić a także suszyć. Wszyscy pamiętamy jak wspaniale jest zjeść, podczas wakacji w lesie, proste wydawać by się mogło danie jak jajecznica. Jednak o niebo lepiej będzie ona smakować z dodatkiem smażonych kurek, odrobiną cebuli i czarnego świeżo mielonego pieprzu.
Jeśli natrafimy na polanę kurek to zauważymy, że rosną one w dużych grupach i nigdy nie robaczywieją, czemu zachwyt dał nasz wieszcz Adam Mickiewicz w “Panu Tadeuszu”
“Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,
I dziwna, żaden owad na nich nie usiada. (…)”
Smażyć należy je krótko gdyż twardnieją przez co trącą na smaku, w lato idealne do sałatek oraz zupy ugotowanej z dodatkiem młodej włoszczyzny oraz ziemniaków z kroplą dobrej wiejskiej śmietany.
Michał
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz