Sztućce
Do ryb zakąskowych (wędzonych, marynowanych, śledzi, ryby po grecku, rolad, galantyny i terriny) – podaje się sztućce zakąskowe. Do ryb w dużych kawałkach (filety), w galarecie lub gotowanych trzeba podać sztućce do ryb. Do wędzonego łososia można podać sztućce zakąskowe, jak i do ryb. Do ryb stanowiących danie główne podaje się sztućce do ryb.
Przy eleganckich przyjęciach podaje się zupę w bulionówkach i wtedy łyżkę do bulionu – tzw. łyżka do consomme – należy ułożyć z prawej strony nakrycia między nożami lub podać ją razem z zupą, kładąc na talerzyku do bulionówki, z prawej strony.
Na stole nie powinno być więcej niż trzy sztućce z prawej i dwa z lewej. Nad talerzem powinny być sztućce do deseru: widelczyk i łyżeczka, a na talerzyku do pieczywa – nóż do masła. Łyżeczkę i widelczyk do deseru można położyć przed podaniem deseru. Resztę sztućców podaje się według potrzeby. Wszystkie sztućce powinny pochodzić z jednego kompletu.
Michał
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz