wtorek, sierpnia 30, 2011

Smażony makaron udon z pastą krewetkową, kurczakiem i warzywami

Danie z makaronem udon

Dzisiaj proponuję Państwu danie z makaronem udon. To gruby, okrągły, biały japoński makaron przygotowywany z mąki pszennej, wody i soli. Po ugotowaniu robi się dość sprężysty.


Najczęściej stosuje się go do zup, różnych dań duszonych lub podaje z sosami. Ale bardzo dobrze smakuje również na zimno z krojonymi glonami nori i szczypiorkiem. Zamaczamy go w dipie zrobionym z bulionu dashi, wina mirin i sosu sojowego. Pycha!

Jeśli mogę doradzić, to sugeruję po ugotowaniu przelać makaron zimną wodą, a następnie pocierać go dłonią w celu usunięcia pozostałej po gotowaniu warstwy rozklejonej skrobi.

Ja lubię jeść makaron udon smażony z pastą krewetkową i warzywami i dzisiaj dzielę się z Państwem tym przepisem.

Miłego dnia
Michał

Smażony makaron udon z pastą krewetkową, kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 300 g makaronu udon
  • 150 g piersi kurczaka
  • 100 g suszonych krewetek
  • 60 g czerwonej cebuli
  • 3 jajka
  • 150 g bok choy (liście bez łodyg)
  • 80 g świeżego szpinaku (liście bez łodyg)
  • 30 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 25 g galangalu, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 20 g listków świeżej kolendry
  • 25 g bazylii tajskiej
  • 8 g cukru
  • 10 g sambal oelek
  • 50 g kiełków soi
  • 50 g pędów bambusa
  • 50 g sosu ostrygowego
  • 35 g sosu sojowego jasnego
  • 20 g sosu sojowego ciemnego
  • 20 g ketchupu
  • 15 g octu spirytusowego

Sposób przygotowania potrawy:

Pasta krewetkowa:
Przesmażyć cebulę, świeży imbir, galangal, listki kolendry i suszone krewetki. Dusić 5 minut, a następnie dodać sambal oelek i zmiksować.
Pierś kurczaka gotować w rosole, następnie wystudzić i porwać na drobne strzępy wzdłuż włókien.
Makaron udon ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. W woku przesmażyć czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, jajka, kurczaka, pastę krewetkową, makaron, warzywa, kiełki soi i pędy bambusa. Doprawić sosem ostrygowym, sosem sojowym jasnym i ciemnym, cukrem, ketchupem i octem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz