Danie z makaronem udon
Najczęściej stosuje się go do zup, różnych dań duszonych lub podaje z sosami. Ale bardzo dobrze smakuje również na zimno z krojonymi glonami nori i szczypiorkiem. Zamaczamy go w dipie zrobionym z bulionu dashi, wina mirin i sosu sojowego. Pycha!
Jeśli mogę doradzić, to sugeruję po ugotowaniu przelać makaron zimną wodą, a następnie pocierać go dłonią w celu usunięcia pozostałej po gotowaniu warstwy rozklejonej skrobi.
Ja lubię jeść makaron udon smażony z pastą krewetkową i warzywami i dzisiaj dzielę się z Państwem tym przepisem.
Miłego dnia
Michał
Smażony makaron udon z pastą krewetkową, kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 300 g makaronu udon
- 150 g piersi kurczaka
- 100 g suszonych krewetek
- 60 g czerwonej cebuli
- 3 jajka
- 150 g bok choy (liście bez łodyg)
- 80 g świeżego szpinaku (liście bez łodyg)
- 30 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w kostkę
- 25 g galangalu, obranego i pokrojonego w kostkę
- 20 g listków świeżej kolendry
- 25 g bazylii tajskiej
- 8 g cukru
- 10 g sambal oelek
- 50 g kiełków soi
- 50 g pędów bambusa
- 50 g sosu ostrygowego
- 35 g sosu sojowego jasnego
- 20 g sosu sojowego ciemnego
- 20 g ketchupu
- 15 g octu spirytusowego
Sposób przygotowania potrawy:
Pasta krewetkowa:
Przesmażyć cebulę, świeży imbir, galangal, listki kolendry i suszone krewetki. Dusić 5 minut, a następnie dodać sambal oelek i zmiksować.
Pierś kurczaka gotować w rosole, następnie wystudzić i porwać na drobne strzępy wzdłuż włókien.
Makaron udon ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. W woku przesmażyć czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, jajka, kurczaka, pastę krewetkową, makaron, warzywa, kiełki soi i pędy bambusa. Doprawić sosem ostrygowym, sosem sojowym jasnym i ciemnym, cukrem, ketchupem i octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz