ok. 600 g – 700 g świeżego fileta z dorsza
1 łyżka pokrojonej szalotki lub zielonej cebulki
1 wiązka szparagów
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3/4 szklanki białego wina
1 łyżka świeżego soku z cytryny
po 1 łyżce pietruszki, koperku, bazylii
sól
pieprz
Szparagi opłukać, przyciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie. Na patelni stopić masło, podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać sól i mielony pieprz. Wlać wino, sok z cytryny, wrzucić bazylię, pietruszkę, koperek, na końcu pokrojone filety z dorsza. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić wszystko ok. 8–10 minut. Wyłożyć na talerzu rybę, obok szparagi. Pozostały na patelni sos gotować jeszcze ok. 2 minuty aż lekko zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz