poniedziałek, sierpnia 29, 2011

Tagliatelle

Tagliatelle z kurkami pod roladką z łososia i szynki włoskiej

Roladki
1 mały płat łososia bez skóry
4 plastry szynki włoskiej dojrzewającej

SOS
½ cukinii zielonej
½ cukinii żółtej
1 szklanka małych kurek
2-3 szalotki
½ szklanki bulionu
100 ml białego wytrawnego wina
½ szklanki śmietany 22%
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła
sól i pieprz

Przygotowanie
1. Łososia pociąć na małe kawałki, każdy posypać solą i pieprzem, owinąć szynką włoską, usmażyć z dwóch stron.
2. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sos
1. Cukinię posiekać w kostkę, podsmażyć na oliwie, zdjąć z patelni.
2. Do rozgrzanej oliwy dodać masło i zeszklić posiekane szalotki. Dodać kurki, całość smażyć ok. 8 min. Dodać wino i bulion, odparować alkohol i zredukować płyn.
3. Do sosu dodać usmażoną cukinię i śmietanę, zagotować.
4. Posypać koperkiem, doprawić solą i świeżym pieprzem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz