wtorek, sierpnia 30, 2011

Latte Art - aby kawa była piękna

Latte Art - aby kawa była piękna
 
Latte Art - Fede PolandCoraz częściej przedmioty codziennego użytku podnosi się do rangi sztuki. Chętnie otaczamy się tym, co estetycznie wygląda, nawet jeśli piękno przypisane jest do patelni, deski do prasowania, czy nowego komputera. Kilka lat temu to umiłowanie piękna zostało wprowadzone także do kuchni. Najlepsze restauracje świata cenione są nie tylko za wyborne potrawy i ich smak, ale także za estetyczne ich podanie. Skoro więc czerpiemy przyjemność z jedzenia ładnie podanej sałatki, czy z ryby udekorowanej bukietem warzyw, dlaczego nie mielibyśmy cieszyć się z pięknie wyglądającej i smacznej kawy?

Sztuka ozdabiania kawy nazywa się Latte art i cieszy się coraz większym powodzeniem na świecie. Polega ona na tworzeniu pięknych wzorów na powierzchni kawy latte. Wzory na kawie wykonuje się z mleka, które musi być do tego celu specjalnie przygotowane. Światowej sławy bariści podkreślają, iż malunki udają się najlepiej wtedy, gdy mleko jest tłuste i dobrze spienione.

Latte art – jak każdy rodzaj sztuki – przechodzi swoją ewolucję i odkrywa ciągle nowe, lepsze i doskonalsze formy. Początkowo na powierzchni kawy „malowano” tylko proste gałązki, listki i gwiazdy, zawsze białe. Z czasem zawodowi bariści podnieśli sobie poprzeczkę: dziś w filiżance kawy latte można odnaleźć bajkowe sceny, fragment kosmosu, legendarną postać, zwierzątko, serduszka, czy misterną koronkę. Do spienionego mleka dołączono jeszcze jedną „farbę”, czyli sos czekoladowy: teraz wzory są dwukolorowe i jeszcze piękniejsze.

Aby wykonać wzory na kawie, trzeba mieć przede wszystkim: dobrze przyrządzone espresso z kremową pianką, wysokiej jakości mleko, urządzenie do spieniania mleka (mleko można spieniać ręcznie, albo przy użyciu specjalnego ekspresu do kawy, zawierającego taką funkcję) i metalowy dzbanuszek z ostrym, odpowiednio wyprofilowanym dzióbkiem. Oprócz tego osoba wykonująca wzory musi odznaczać się cierpliwością, zamiłowaniem do precyzji i wyobraźnią. Tylko ktoś, kto posiada zmysł estetyczny, może stworzyć z kawy prawdziwe dzieło sztuki.

Jak to się robi?

Istnieją dwa podstawowe sposoby „malowania” na powierzchni latte: pierwszy z nich polega na odpowiednim operowaniu dzbankiem, w którym znajduje się mleko; drugi – wykorzystuje umiejętność posługiwania się specjalnym urządzeniem oraz gotowymi szablonami. Choć niektóre wzory mogą wydawać się banalne, tworzenie malunków na powierzchni kawy wcale nie jest łatwe. Trudno określić, który ze sposobów dekorowania kawy jest prostszy. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie składników i przyrządów, oraz podejście baristy do wykonywanej pracy.

Chcąc wciąż podnosić poziom i dbając o rozwijanie się sztuki Latte art, urządza się różne konkursy – zarówno dla amatorów, jak i dla profesjonalistów. Takie konkursy to okazja do obejrzenia kawowych arcydzieł na własne oczy, ale także – do spróbowania spreparowanego napoju. Tak przyozdobiona kawa smakuje zupełnie inaczej, niż filiżanka espresso przygotowana w warunkach domowych. Delikatna mleczna pianka oraz słodycz czekoladowego sosu z pewnością oczarują nasz zmysł smaku, natomiast cudowne wzory będą cieszyć nasze oczy i poprawią humor każdemu miłośnikowi kawy.

Dzięki pojawieniu się sztuki zdobienia kawy, codzienny rytuał przyrządzania i spożywania tego kofeinowego napoju można nieco urozmaicić i dodać mu wartości estetycznej. Kawa latte podana w pięknych porcelanowych filiżankach i ozdobiona pięknymi mlecznymi wzorami stanie się hitem na niejednym rodzinnym, czy służbowym przyjęciu.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz