poniedziałek, sierpnia 29, 2011

Sos do łososia

Pani Izoa przywiozła z podróży ze Szwecji wspomnienie łososia podanego z sosem cytrynowym. Chciała odtworzyć ten smak we własnej kuchni, a ja bardzo chętnie w tym Pani Kornelii pomogę.


Pani Izo, voila! Przepis specjalnie dla Pani :)

Pozdrawiam
Michał Kowalski

Cytrynowy sos do łososia

Składniki:

  • 200 ml jasnego wywaru rybnego
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 szt cytryny
  • 50g miódu
  • 0,5szt cytryny

Sposób przygotowania potrawy:

Wywar rybny odparować do połowy, dodać zredukowaną (odparowaną do połowy) śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Na koniec dodać sparzone zesty (cienkie paseczki) skórki cytrynowej, doprawić do smaku. Przed wydaniem do zagotowanego sosu wkręcamy dobrze ubitą śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz