Tiramisu - składniki
- 1 kg mascarpone
- 8-10 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 150 ml amaretto
- 400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)
- 800 ml mocnej ostudzonej kawy
Tiramisu - sposób przygotowania
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz