wtorek, sierpnia 30, 2011

Tiramisu

Tiramisu - składniki
  • 1 kg mascarpone
  • 8-10 żółtek
  • 200 g cukru pudru
  • 150 ml amaretto
  • 400 g biszkoptów (2 opakowania firmy San)
  • 800 ml mocnej ostudzonej kawy
Tiramisu - sposób przygotowania
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem na bardzo gładką masę. Dodać stopniowo mascarpone, ubijając, aż krem zgęstnieje. Kawę połączyć z amaretto i wlać do miski. Połowę biszkoptów moczyć krótko w kawie, tak żeby nasiąkły, ale się nie rozpadały. Ułożyć je na dnie formy, posypać lekko kakao, następnie rozsmarować połowę kremu, posypać lekko kakao, znów warstwa namoczonych biszkoptów, kakao i druga połowa kremu.
Można podawać od razu, ale lepiej wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypać kakao po wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz