wtorek, sierpnia 30, 2011

Grillowany Sea bass z cytryna i ziołami, szaszłykiem jarzynowym i masłem czosnkowo – ziołowym (receptura na 4 porcje)

Przepis na grillowanego Sea Bassa

 
Jeden z naszych czytelników poprosił mnie o przepis na grillowanego pstrąga z warzywami. Co prawda nie jest to sezon na grillowanie, ale czego nie robi się dla naszych czytelników…


Wczoraj wraz z moim zastępcą wyciągnęliśmy grilla z magazynu i rozpaliliśmy go na ogrodzie SomePlace Else. Co prawda nie był to grill węglowy, ale zapach pieczonego mięsa był niesamowity!

Ale mieliśmy frajdę w przygotowywaniu potraw z grilla! A na myśl jak smakowała pierwsza grillowana kiełbasa w tym roku, nie mogę się doczekać majowych wieczorów z grillem w ogrodzie….
Trochę się rozmarzyłem, ale teraz na temat.

Ryby można przygotowywać na wiele sposobów, wszystko zależy jaki rodzaj ryby używamy. Można je przygotowywać w folii, czy w jarzynach lub w całości w taki sposób jak ja przygotowałem.

Co prawda przygotowałem Sea bassa w całości, ale można powiedzieć że wielkością i wyglądem przypomina pstrąga, a tak naprawdę to jedna z moich ulubionych ryb z grilla :)

Mam nadzieje ze przepis się przyda

Z kulinarnymi pozdrowieniami
Michał

Grillowany Sea bass z cytryna i ziołami, szaszłykiem jarzynowym i masłem czosnkowo – ziołowym (receptura na 4 porcje)

Składniki:

Składniki do Sea bassa:
  • 4 szt sea bassa w całości, patroszonego z głową
  • 3 cytryna
  • Świeży rozmaryn
  • Świeży tymianek
  • Świeża bazylia
  • Świeża natka zielonej pietruszki
  • Świeży koperek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz różowy
Składniki grillowanych jarzyn:
  • 0.5 bakłażana
  • 0.5 cukinii
  • Po 0.5szt trzech kolorów papryki
  • 2 ząbki obranego czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Świeży tymianek lub suszony do smaku
  • Świeże oregano lub suszone do smaku
Składniki masła czosnkowo – ziołowego:
  • 200g masła
  • Świeży rozmaryn
  • Świeży tymianek
  • Świeża bazylia
  • Świeża natka zielonej pietruszki
  • Świeży koperek
  • 2 ząbki obranego czosnku
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania potrawy:

Przygotowanie Sea bassa:
Rybę oczyścić i osuszyć. Wszystkie zioła porwać na niewielkie kawałki.
1 cytrynę obrać i pokroić na ćwiartki, a pozostałe 2 szt. przekroić na polowę.
Do środka ryby dać kilka kropli oliwy z oliwek, sól i pieprz, a następnie dodać dużą ilość ziół i ćwiartki cytryny.
Po wierzchu ryby posypać delikatnie solą i pieprzem do smaku i położyć na ruszt nagrzanego grilla, a następnie piec do momentu aż mięso będzie dobre.
Połówki cytryn piec na grillu miąższem do ognia do momentu aż będą delikatnie czarne.

Przygotowanie szaszłyka:Wszystkie jarzyny umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
Zioła, czosnek drobno posiekać.
Jarzyny przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek, dodać soli, pieprzu i posiekany czosnek oraz zioła, a następnie całość wymieszać.
Jarzyny nabić na patyki do szaszłyków.
Tak przygotowane jarzyny piec na rozgrzanym grillu do miękkości.
 
Przygotowanie masła:Masło przełożyć do miski i miksować do momentu że będzie miało delikatnie biały kolor.
Wszystkie zioła drobno posiekać.
Czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie dodać do masła wraz z ziołami.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem miksować do momentu połączenia się wszystkich składników ze sobą.
Całość przełożyć na folię przezroczystą, zwinąć w rulon i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Tak przygotowana rybę podawać z szaszłykami, cytryną i masłem czosnkowym.
Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz