poniedziałek, sierpnia 29, 2011

Eksperymenty

Włosko tajskie eksperymenty

 
Zapewne zdążyliście już Państwo zauważyć, że jestem człowiekiem ciekawym z natury i nieustannie dążę do odkrywania nowych doznań smakowych. Kuchnia fusion jest od lat moim konikiem i to właśnie dziś poznacie Państwo jedną z moich najnowszych kreacji.


Połączenie włoskiej pasty z ostrym tajskim zielonym curry to nie tylko nadzwyczaj udana kombinacja lecz także iście książkowa mieszanka stylu fusion, czyli połączenia różnorodnych tradycji kulinarnych w jednym daniu. Potrawa ta ponadto jest bajecznie prosta w przygotowaniu i idealna kiedy nie mamy wiele czasu.

Życzę smacznego…
Michał

Linguine ze smażonymi krewetkami, kolendrowym pesto
i zielonym curry

Składniki:

  • 80gr makaronu linguine
  • 6szt krewetek tygrysich
  • 40g kolendry
  • 20gr bazylii
  • 15gr parmezanu
  • 30ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 20gr szpinaku
  • 10gr Orzeszków pini
  • 10gr Cukru
  • 1szt chilli
  • 30gr masła
  • parę listków natki pietruszki
  • 50ml mleka kokosowego
  • 50ml śmietany 36%
  • 10gr pasty zielone curry
  • 20ml sosu rybnego

Sposób przygotowania potrawy:

Makaron gotujemy al dente. Chilli i 2 ząbki czosnku siekamy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle i dodajemy krewetki, doprawiamy solą, smażymy około 2-3 min i pod koniec dodajemy posiekaną natkę. Śmietanę 36% i mleko kokosowe wlewamy do garnka i dodajemy pastę curry, pesto kolendrowe, sos rybny i cukier, mieszamy a następnie gotujemy na wolnym ogniu około 10min. Ugotowany makaron dodajemy do gorącego sosu, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 1-2min. Układamy na talerzu a na wierzchu układamy krewetki.
Pesto kolendrowe:
Oliwę, kolendrę , 1 ząbek czosnku, Pini, szpinak, bazylię i parmezan wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem.

 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz