Włosko tajskie eksperymenty
Zapewne zdążyliście już Państwo zauważyć, że jestem człowiekiem ciekawym z natury i nieustannie dążę do odkrywania nowych doznań smakowych. Kuchnia fusion jest od lat moim konikiem i to właśnie dziś poznacie Państwo jedną z moich najnowszych kreacji.![]()
Połączenie włoskiej pasty z ostrym tajskim zielonym curry to nie tylko nadzwyczaj udana kombinacja lecz także iście książkowa mieszanka stylu fusion, czyli połączenia różnorodnych tradycji kulinarnych w jednym daniu. Potrawa ta ponadto jest bajecznie prosta w przygotowaniu i idealna kiedy nie mamy wiele czasu.
Życzę smacznego…
Michał
Linguine ze smażonymi krewetkami, kolendrowym pesto
i zielonym curry
Składniki:
- 80gr makaronu linguine
- 6szt krewetek tygrysich
- 40g kolendry
- 20gr bazylii
- 15gr parmezanu
- 30ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 20gr szpinaku
- 10gr Orzeszków pini
- 10gr Cukru
- 1szt chilli
- 30gr masła
- parę listków natki pietruszki
- 50ml mleka kokosowego
- 50ml śmietany 36%
- 10gr pasty zielone curry
- 20ml sosu rybnego
Sposób przygotowania potrawy:
Makaron gotujemy al dente. Chilli i 2 ząbki czosnku siekamy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle i dodajemy krewetki, doprawiamy solą, smażymy około 2-3 min i pod koniec dodajemy posiekaną natkę. Śmietanę 36% i mleko kokosowe wlewamy do garnka i dodajemy pastę curry, pesto kolendrowe, sos rybny i cukier, mieszamy a następnie gotujemy na wolnym ogniu około 10min. Ugotowany makaron dodajemy do gorącego sosu, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 1-2min. Układamy na talerzu a na wierzchu układamy krewetki.
Pesto kolendrowe:
Oliwę, kolendrę , 1 ząbek czosnku, Pini, szpinak, bazylię i parmezan wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Kuchnia Fusion to nieograniczone możliwości dla kucharza. Otwierają się one przed nim, dzięki łączeniu różnorodnych tradycji kulinarnych oraz nurtów. Z pomocą wyobraźni, może przygotować specjał, który swoją nietuzinkowością zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Znajdziecie tu nietuzinkowe przepisy i porady, jak ciekawie łączyć smaki, których udzielać będą szef kuchni restauracji San Pellegrimo-aqua panna– Michał Kowalski
poniedziałek, sierpnia 29, 2011
Eksperymenty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz